Crvena Zvezda sa školama fudbala

Fudbalski klub Crvena zvezda je u četvrtak, 15. aprila 2010. potpisao je ugovore sa sedam škola fudbala, sa kojima će u sklopu tehničko-poslovne saradnje delovati zajednički po pitanju stvaranja talentovanih fudbalera. Oni najbolji, sigurno da će imati priliku da se oprobaju u crveno-belom dresu, što sigurno predstavlja pravu satisfakciju za klince koji već treniraju u našoj školi fudbala.

*Ratko Dostanić, šef stručnog štaba prvog tima i direktor Omladinske škole, ispred FK Crvena zvezda popisao je ugovore sa školama fudbala i poželeo im dobrodošlicu na Marakanu.

– Današnji dan je velika stvar za Crvenu zvezdu, obzirom da potpisujemo ugovore o tehničko-poslovnoj saradnji sa školama fudbala. Mislim da je to budućnost i mesto gde će svoje prve korake napraviti budući Zvezdini asovi. Srbija je među zemljama u Evropi koje su poznate po stvaranju mladih i perspektivnih igrača. U velikom broju zemalja, deca kreću da se bave fudbalom sa 12-13 godina, dok nama ovaj vid saradnje omogućuje da radimo i sa dosta mlađom decom. Uvereni smo da potpisujemo ugovor sa pravim školama fudbala, obzirom da znamo da polažu veliki trud u stvaranje budućih Zvezdaša i dobrih fudbalera. Nadam se da će neko od njih postati profesionalac i prvotimac ovde na Marakani, do tada, cilj nam je da pomognemo jedni drugima, menjamo znanja i iskustva, a Crvena zvezda će sa svoje strane dati da do rezultata i dođe – istakao je Ratko Dostanić.

Toma Milićević, čuveni trener u našoj Omladinsko školi, nije krio zadovoljstvo povodom zvaničenja saradnje sa školama fudbala, ali je i podsetio da samo treba videti koliko je članova reprezentacije Srbije poniklo u Crvenoj zvezdi i da je poruka jasna.

– Sa školama fudbala sa kojima danas potpisujemo ugovore, lično sarađujem već izvesni vremenski period, ali sticaj okolnosti je tako hteo da tek danas tu saradnju ozvaničavamo. Ljudi koji su danas u klubu, među kojima upravo ima pojedinaca koji su ponikli u našoj školi, prepoznali su ideju i sproveli je u delo. Veliki broj škola u Beogradu pokazuje želju deca za bavljenje fudbalom i mišljenja sam da tu tu decu treba još više ulagati. Na taj način ćemo povećati bazu potencijalnih igrača Crvene zvezde i može se reći da ovaj pilot projekat predstavlja način i da do toga dođemo. Trenutno u prvom timu imamo deset igrača koji su ponikli kod nas. Sve mlađe kategorije beleže dobre rezultate i sigurno da zbog toga trebamo da ulažemo i napredujemo još više – poručio je Toma Milićević.

Dejan Cvetković sekretar Omladinske škole izneo je kako će u praksi izgledati saradnja Zvezde i škola fudbala.

– Naši treneri će redovno dolaziti na treninge škola fudbala sa kojima od danas zvanično sarađujemo, gde će imati priliku da na delu vide talentovane klince. Oni koji nam „zapadnu za oko“, sigurno da će imati priliku da odigraju neku probnu utakmicu u crveno-belom dresu ili čak da odu i na neki turnir na kojem učestvujemo. Želja nam je da ona najtalentovanija deca ostaju u sredini gde se razvijaju, kako ih ne bi smo prerano doveli i napravili grešku. Sačekaćemo pravi trenutak da sazreju, ne samo fudbalski, već i psihički, posle čega ćemo ih dovoditi u Crvenu zvezdu. To nam je ideja i nadam se da ćemo istrajati u tome – zaključio je Dejan Cvetković.

Predstavnici sedam škola fudbala složili su se u tome, da je današnji dan velik, kako za njihove škole fudbala i decu koja tu treniraju, tako i za Crvenu zvezdu.

– U fudbalu sam veći dug niz godina. Prvo kao igrač, a onda i kao fudbalski radnik. Sigurno da mi je ovo najveći dan u karijeri. Čast mi je mogu da pomognem svom omiljenom klubu i radujem se budućnoj saradnji – kazao je Petar Nikolić iz novosadskog „Futoga“, na kojeg se nadovezao Igor Dejanović iz škole fudbala „Fair play“ – U poslednjih 10-15 godina velika je ekspanzija ulaganja u decu između šest i deset godina, koja žele da se bave fudbalom. Zbog toga smo još pre par godina započeli saradnju sa Tomom Milićevićem, kako bi i mi uhvatili korak sa svetom. Mislim da je ovo pravi put da stvorimo recept po kojem će deca iz škole fudbala u pravom momentu preći u Crvenu zvezdu.

I Vladimir Čepzanović iz škole fudbala „Dominus“ zahvalio se Crvenoj zvezdi na dobrodošlici u klub – Počastvovani smo što danas ozvaničili saradnju sa Zvezdom. Nadamo se da ćemo zajendiči prepoznati talenat među klicima, koji sutra mogu da se nađu na terenu Marakane – sa njim se složio i Petar Đorđević iz „Foot“-a – Na neki način svima nama je želja da budemo neki vid filijale Crvene zvezde. Sada imamo još veću obavezu, jer se od nas očekuju rezultati. Prioritet je da deca idu i treniraju u školama koje su njima najbliže i koje im najviše odgovaraju. Sada znaju ka čemu da teže.

Vladimir Cvjetićanin iz „Dušanovca“ se ovom prilikom i setio svog prvog dolaska na omiljeni stadion – Kada sam imao četiri godine, ujak me je doveo prvi put na Marakanu. Još od tada sam imao veliku želju da ovde i zaigram. Nisam u tome uspeo, ali se nadam da ću zajedno sa decom u svom klubu uspeti da ispunim njihov san, koji je sigurno isti.

Aca Kovačević je dobro poznat u svetu malog fudbala i ovom prilikom je ispred svoje škole fudbala „Kovačević“ izneo svoje viđenje ugovora sa Crvenom zvezdom – Ova saradnja ima i veliki sociološki uticaj. Na ovaj način, veliki broj dece će imati još veću želju za baljenjem sportom, što sigurno znači i njihovim roditeljima. Njihov razvoj će biti vidljiv ne samo u vidu sportiste, već i kao ličnost. Sigurno da mogućnost da sutra zaigraju u instituciji kao što je Crvena zvezda predstavlja dodatni motiv – dok je Goran Stojanović iz škole fudbala „Lola“ i iz navijačkog ugla prokomentarisao vezu sa Crvenom zvezdom – Ukoliko stvorimo kod dece ljubav prema Zvezdi u ovim godinama, sigurno da ćemo na taj način dati povod i razlog za još veću želju. Ponosni smo na današnji dan i nadam se da ćemo opravdati očekivanja. Svi bi voleli da što više dece zaigra u Zvezdinom dresu.

*preuzeto sa http://wap.crvenazvezdafk.com/sr/vesti/story/4258/Zvezda+sa+%C5%A1kolama+fudbala.html